Osmanlı'nın hristiyan ortodoks yabancı kadınlara ilgisi ve Oğuz Kadınları

Oğuz Kadınları Göçebe toplulukların kadınlara verdikleri özgürlükten yararlanır, Ok atar, kılıç kullanır ve güreş öğrenirdi. 

Hatta kimi zaman babaların yeni doğacak çocuğun kız olması için dua ettikleri bile oluyordu. 

Aile yapısı tek eşliydi.

At üzerinde Okçu Türk Hatunu

Oğuz Kadınları ile olan evliliği bırakan Osmanlı Ortodoks Hristiyan Bizanslı kadınların etkisinde kalmış zamanla bu kadınlar ile evelenerek Türk Irkından uzaklaşmışlardır.

Ortodoks Hristiyan Bizanslı kadınların, Osmanlı Sarayı üzerindeki etkisi göz ardı edilemez.

Osmanlı İmparatorluğu, 14. yüzyılda yaşadığı yerleşikleşme sürecinde Bizanslıların idari uygulamalarını ve saray adetlerini, bunlara İslami adlar vermekle yetinerek benimsediler. 

Zaten bu kadınlar daha önce de Rumi Selçuklu Devletinde ve Anadolu Türkmen beyliklerinde önemli bir rol oynamışlardı. Kadınların mevkilerde yoğun ve sürekli var oldukları gerçeği, sözü geçen etkinin yapay olduğunu düşünmemizi engellemektedir.

Örneğin 1246'da Konya'da tahta çıkan ve annesi Yunanlı olan Rumi Selçuklu Sultanı ll. İzzeddin Keykavus'un sarayı, Yunanlı dayıları Kir (Kyrios) Kedid ve Kir J layi tarafından yönetilmekteydi.

Her ikisinin de kararlı Hristiyanlar olması, sarayın Hristiyan ve Müslümanlar arasında bölünmesine neden olmuştur. Bizans etkisi altında Hıristiyan Ortodoks olarak vaftiz edilen İzzeddin, Yunan kilise hiyerarşisiyle de sıkı ilişkiler yürütecekti. (S: 69)

Bizans imparatoru VI. Loannis Kantakuzenos’un kızı Theodora, I. Orhan ile 1345'te evlendikten sonra bile dinini değiştirmeyecektir.

Teodora de Bizanci


Ayrıca yaşamının son günlerinde aynı babası gibi, bir manastıra kapanacak ve rahibe olacaktı. L. Murat ve 1.Beyazit’in anneleri de Yunanlı ve Ortodoks Hristiyan’dı. Murat, her ikisi de Ortodoks olan Bulgar Prensesi Tamara ve Bizanslı Prenses Helena'yla evlenmişti.

Beyazıd, Sırp hükümdarı l. Lazar'n kızı Maria Despina ile evlenecekti.

Bu kadınlar Osmanlı sarayına girmekle kalmayacaklar, buraya Ortodoks Hristiyan danışmanları sokacak ve Saray örgütlenmesi üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olacaklardı. (S: 70)


Al beni güzel Mara.
İki dine inanalım,
İki çeşit yemek pişirelim,
İki ayrı yerde tapınalım,
Sen kilisede, ben camide.

*

Ey Mara, ey beyaz Bulgar kadını!
Haydi Mara'cığım gel beni dinle,
Hemen vazgeç bu Bulgarlığından,
Gel Murad'ın güçlü kollarına.

(I. Murat'ın eşi Marya Sultana yazdığı Mektup)





Yorumlar