Kostantiniye mi İstanbul mu ? Konstantiniyeden İstanbula geçiş...

Padişahlar "Kostantiniye" diyordu, Atatürk'ün emriyle "İstanbul" oldu. 

Fatih'in İstanbul'u fethinden, son padişah Vahdettin dönemine kadar; İstanbul'da basılan tüm madeni paraların üzerinde, basıldığı yer olarak "Kostantiniye" yazardı...


Konstantiniyeden İstanbula geçiş...

1-Fotoğrafta gördüğünüz gümüş para, Sultan Vahdettin döneminde basılmıştır. İşaretli yerde, paranın basıldığı yer olarak "Kostantiniye" yazılıdır.



2-Gerek Saray, gerek ulema, gerekse de "münevver" kesim, asla ve asla "İstanbul" ya da İslambol" adını kullanmamışlardır. Kullandıkları isimler "Kostantiniye, Dersaadet.." vb isimlerdir. Bunun bildiğim tek istisnası ise, 3.Selim dönemiydi, o dönem de paralarda islambol yazar.

3- III. Selim Fetva verir, Resmi evrak ve paralarda Contantiniye yerine İslambol kullanılmasıyla alakalı.



4-Ama İstanbul ya da İslambol adı halk arasında kullanılmıştır. 

Bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bir süre sonra, Atatürk'ün emriyle İstanbul'un adı resmen "İstanbul" olmuş; "Kostantiniyye, Konstantinopol" vb isimlerin kullanılması yasaklanmıştı.



5- Atatürk'ün emriyle; 3 Ocak 1929’da, Posta Telgraf ve Telefon Genel Müdürlüğü, merkezi İsviçre’nin Bern şehrinde bulunan Uluslararası Posta Telgraf ve Telefon Teşkilatı’na bir mektup yazarak "bundan sonra 'Constantinople' yerine 'İstanbul' adının kullanılması gerektiğini, İstanbul kullanılmaz ise gelen postaların iade edileceğini" resmen bildirmiştir.

6- 1931 yılında Atatürk tarafından bastırılan, üzerinde Bozkurt, Demirci, Örs ve Çekiç resmi olan posta pulu... 

Bu pullar, ilk defa 1926 yılında basılmıştır. 



7. 1930'da Türk Hükûmeti, yabancı ülkelerden Türkiye'deki şehirleri için Türkçe adlarını kullanmalarını resmen talep etti.

8- Bu tarihten sonra Posta İdaresi, Angora veya Constatinople olarak adreslenmiş mektupları, Ankara ve İstanbul'a ulaştırmadı. (bkz. Ankara  Geri gönderdi.)

9-Bu Şehirlerin resmi isimlerinin tanınması 6 ay kadar sürdü ve 6. ayın sonundan itibaren Ankara ve İstanbul resmi isimlerini tüm dünya tanımış oldu... Batı dünyasının bu ismi kabul etmesi ise bir kaç onyıl daha sürdü. 1960'lara kadar haritalarda sadece "Constantinople" kullanılırken daha sonra "İstanbul" ismi ve parantez içinde "Constantinople" kullanılmaya başlandı. Bugün bile Yunanlılar haritalarında ve yol tabelalarında Türkçe ismi değil "Konstantinopolis"i kullanırlar.

PEKİ BÜTÜN BUNLARIN SEBEBİ NEYDİ?

10- Posta hizmetleri konusunda tekel kuramayan Osmanlı Devleti birçok ülkeye kendi topraklarında posta hizmetleri yapma hakkını verdi. 

Posta hizmetleri yapma hakkını elde eden, ülkeler, kendi pullarını kullanarak zaman zaman Osmanlı İmp. ile de rekabete girerek gelir elde etti.

11- Bu gelirlerden de Osmanlı Devleti’ne pay vermediler (Yurt Ansiklopedisi, 1982:8198) Türkiye Cumhuriyetinin ilk temellerinin atıldığı 1920 yılında, Ankara’da Atatürk öncülüğünde milli bir hükümet kurulmuştur. 

Osmanlı İmp. varlığı sadece İstanbul ve çevresinde kalmıştı.

12- Anadolu’daki postaların idaresi Ankara Hükümeti tarafından yürütülmekteydi. Ancak Milli Mücadele nedeni ile posta hizmetleri yine düzenli olarak yürütülemiyordu. Osmanlı İmparatorluğu kendisini tanımayan, posta merkezlerine posta pulu yollamıyordu.

13-Ankara Hükümeti Anadolu Postaları İdaresinin pul ihtiyacını gidermeye çalışmış bunun için var olan pullara Ankara ismiyle sürşarj yaparak kullanmıştır. 

Var olan bütün pulların hepsi posta pulu olarak sürşarj edilerek kullanılmıştır.

14- Yunanistan Anayasası’ndaki 3. Madde; başka bir ülkede örneği bulunmayan bir maddedir ve özetle şöyledir: “Yunanistan’ın resmi dini Ortodoksluktur, dinin başı Konstantinopolis’tedir”

15-İstanbul için Yunan Anayasası’nda Konstantinopolis” denmiştir. 

Anayasası için “Başka bir ülkede örneği” bulunmayan cümlemizden kastettiğimiz işte budur! 

Komşu bir ülkenin, bir şehrinden bahsedilmesi ve bu bahiste de Bizans dönemindeki adı ile anayasalarında yer almasıdır!

16- Bu bağlamda 19 Mayıs 1919’un Türkiye açısından çok önemli olan 100. yılını Yunanlılar sözde Pontus soykırımı olarak törenler ve etkinliklerle andılar.

17- 1994 yılında, Yunanistan Parlamentosu tarafından 19 Mayıs 1919 tarihi “Pontus Soykırımının Anma Günü” olan bir yasa kabul edildi ve 8 Mart 1994 tarihli Yunanistan Resmi Gazetesi’nde yayınlandı.

18-1821’de Mora İsyanıyla eş güdümlü şekilde devleti yıkmayı hedefleyen hareketliliği yönlendirdiği gerekçesiyle Patrik 5. Grigorios bugün Kin Kapısı adı verilen yerde asılmıştı. 

Bir Türk hükümdar asılana dek kapalı tutulacağı açıklanan ve kapalı tutulan bu Kin Kapısı.

19-Düşünün ki koca bir İmparatorluğun posta telgraf idaresi bile yabancıların tekelindeydi...

Posta Telgraf işleri zaten Ermenilerin elinde idi.

Talat Paşanın eşi bu durumu Ermeni isyancılar için nasıl açıklamış Videonun özeti; "Osmanılıyı Biz yönetiyoruz, niçin yapıyorsunuz!"


20-Ermeni kiliselerinden Alman, Bulgar kiliselerine kadar Anadolu'daki kiliselere trilyonlar harcayıp restore et, Bartholomeos'a ayinler yaptırıp, kin kapılarını kapalı tuttur. 

Sarayın açılışını Papaya yaptır, sonra de ki; 

İstanbul'u Konstantinopolis yapacaklar!

21-Osmanlı'nın 1 Liralık banknotu üzerinde 'Constantinopol yazıyor! 

Abdülhamit devrinde 1880 yılında basılan 1 Liralık banknot üzerinde ''Constantinopol'de basılmıştır '' yazıyor. Hem de Yunanca, Fransızca ve Ermenice olarak. Abdülhamit hayranlığının sebebi nedir?

"Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz!"

Atatürk Ermeni'nin Rum'un elinde olan Osmanlı Yönetimini Tükrleştirdiği ve Anadolu topraklarını Türk toprağı ve bu toprakları Türk devleti yaptığı için olmasın bunca Atatürk ve cumhuriyet düşmanlığının sebebi...

Yorumlar